..........................ADVERTISEMENT..........................

Describe a company where you live that employs a lot of people

Describe a company where you live that employs a lot of people.
You should say:

  • What does it do?
  • How many people does it employ?
  • What kind of people work there?
  • How do you feel about it?

Well, thank you for allowing me to talk about a company in my hometown that employs a large number of people from the locality. This company, known as HMEL, is a joint venture of Hindustan Petroleum Corporation Limited and Mittal Energy Limited. Their plant in our city is famous an HMEL’s Guru Gobind Singh’s Petroleum Refinery which is 11th largest oil refining unit in the country. It has a refining capacity of 11.3 MMT of crude oil per annum. It has about 1017 km long cross country pipeline, which transfers crude oil from Mundra in Gujarat to Bathinda for refining.

HMELs Oil refinery became operational in our city in 2012, and since then, it is employing the people in my area. Currently, more than 20000 people are working with this company. I am sure it is more than enough to say that this company employs a lot of people. Actually, this refinery of HMEL is strategically positioned to service the energy demand of the people of North India.

Although the main oil refining process is automated, to handle various operations, the company needs to hire people from various professions such as engineers, managers, skilled labourers, and many others. People are hired for different positions based on their qualifications and abilities. HMEL is definitely the first choice for job seekers in my area. The company offers the best salary packages and many other benefits, including its employees and their families health, welfare, and safety. The company has a good residential colony where all employees of the company live. Apart from it, the company has its own hospital to provide health care services and a school to give education for the children of its employees for free of cost.

My cousin is working with this company as a Mechanical engineer for the last 8 years and tells me a lot about the perks of working with HMEL. From a recent article published in the local newspaper, I realised that unemployment in my area has decreased by 20% in the last 9 years due to the establishment of a refinery plant by HMEL. As the benefits of working with this company are attractive and everyone would enjoy working with this company. I am currently doing my studies in the medical profession and would love to work as a health care practitioner at Company’s Hospital to provide health services to its employees.

Follow-ups Describe a company where you live that employs a lot of people

Question 1. Is it easy to find a job in India?

Answer:- No, definitely not. The main reason behind this problem is the very high population of India, which is estimated to be 1.38 crores in 2020. As the number of jobs is limited, obviously there is tough competition in getting jobs. It is not unlikely to see more than thousands of candidates competing for a single job opening. Unless someone has really impressive academic and job qualifications or sometimes enough contacts, finding a job in India is very unlikely.

Question 2.What should the government do if there is unemployment?

Answer:- I think governments can do a lot to mitigate the problem of unemployment. It can encourage people for self-employment and can provide their loans at a very subsidized rate for startups. Government can also promote multinational companies for business in the country to provide employment to its youth.

Question 3. Is a high salary important?

Answer:- I believe it totally depends on what is your current situation in life. If you are reasonably settled financially and are looking for a more meaningful career, you might choose job satisfaction over higher pay. If money is more important to you, you might ignore job satisfaction for some time. There is no black and white here, and everything is based on your current condition concerning your needs and aspirations.

Question 4. Is it ok to do a job you like with a low salary?

Answer:- Depending on what is considered “low pay”, I think I wouldn’t mind going for a job with “low pay” if I feel that it covers my needs and I like doing that job. Besides, I wouldn’t also mind if it is flexible with my holidays and vacation time. Job satisfaction is more important to me.

Question 5.Are there any big companies in your country?

Answer:- Yes, As India is a developing economy, many big national and international companies are active in the country. There are many national companies like Reliance, Tata, Mahindra and so on. Many international companies also open their branches in India. Notable among them are Samsun, Suzuki, Maruti and Hyundai.

Question 6. How can a small company grow big?

Answer:- I think the most important thing to reach heights is to have a vision. By focusing on hard work and dedication, small companies can do wonders. Hiring skilled workers, focusing on quality and client satisfaction is a must for any business to grow.

Question 7. Should big companies donate more to charities?

Answer:- Yes, they should donate more to NGOs. I believe anyone who has enough should help others in need. Ordinary people can provide small help like food and clothes, but only big firms can provide financial support to charities through which poor children get proper education and life. Many big companies in India have donated money during COVID Crisis in India. Doing charities publicize the companies hence serves the purpose of advertisement for free.

Question 8. Should big companies be punished more seriously if they break the law?

Answer:- No, Law is equal for everyone, so it does not matter how big or small the company is. Punishment should be equal for all law offenders.

Follow Us Our Facebook Page For Updates related to IELTS material.

Also, Read Talk about a singer you enjoy listening to

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top
%d bloggers like this: