..........................ADVERTISEMENT..........................

Describe an Art or Craft Activity (for Example Painting, Woodwork, Etcetera)

Describe an art or craft activity (for example painting, woodwork, etcetera) that you had at school; You should say

  • What did you make?
  • How do you make it?
  • What does it look like?
  • And how do you feel about the activity?

Sample Answer

I will like to describe a jacket I made by myself during a craft activity in school. We, the students, had the opportunity to choose from any options provided. The options included cooking, baking, carpentry and sewing. So, I chose sewing. First, I decided on an outfit I wanted and went on to sketch it out. I wanted a black jacket taped at the edges of the lapel with white trims. Once that was done, the next step was to draft a pattern on paper. This I did with the help of the supervisor. The next step was to get ready to iron my fabric, lay it out on the cutting table, pin the patterns to it and cut them out. Then, I sewed the fabric pieces together. It turned out nice for a first try if I must say so myself. It had a loose fit, just like I wanted. I so much love it, and I still have it today.

Follow-ups of Describe an Art or Craft Activity (for Example Painting, Woodwork, Etcetera)

Question 1:- What kinds of traditional handicrafts are there in your country?

Answer- There are a lot of traditional handicrafts available in my country, ranging from basket weaving, mat and broom making, clay pottery, cane weaving and tie-dye.

Question 2:- Should children learn more about art? / What are the benefits of making handcrafts?

Answer- Absolutely, children should learn about art. Art in itself is a way of expressing one’s inner self. Learning from childhood helps children engage in more healthy means to use their free time.

Question 3:- Why do some people think it is difficult to understand art?

Answer- I think people who didn’t grow up with art or are not from areas where art is a common form of expression might find it hard to understand.

Question 4:- What can we do to make young people pay more attention to traditional art?

Answer- Setting up vocational courses during the holidays is a good way of making young people pay attention to traditional art. Another method is to organize school trips to exhibitions that showcase traditional arts.

Question 5:- Do you think it’s important to cultivate an appreciation of art in children?

Answer- Yes, I believe so. Children who appreciate art develop a sense of respect for the artmakers and how they are perceived and treated.

Question 6:- Do you think art should be included in school curriculums? Why?

Answer- Yes, it should. Like I said earlier, it is one of the ways to build youths who can express themselves beautifully

Question 7:- Have you attended any lessons about art?

Answer- Yes, I have.

Question 8:- What have you learned from these lessons?

Answer- I have learnt that through art, I can be skilled and independent and, at the same time, enjoy expressing myself through whatever medium I choose.

Question 9:- What do young people think of traditional handicrafts?

Answer- I think they find it fascinating that older generations developed and used such traditional handicrafts.

Question 10:- Do people in your country send handicrafts as gifts?

Answer- Yes, a lot of gift exchange includes handcrafts.

Follow Us Our Facebook Page For Updates related to IELTS material

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Scroll to Top
%d bloggers like this: